ETUSIVU
  UUTISARKISTO
   
  UUTISET SÄHKÖPOSTIIN
  KESKUSTELU-
ALUE
  PUHELINTORI
KELTAINEN.FI
  SIIRRETYT NUMEROT
  SONERA
  ELISA
  DNA
  SAUNALAHTI
  CUBIO
  GLOBETEL
   
 
matkapuhelin.net tuotetaan tuulivoimalla! 

Ensimmäinen mobiilivirus iskee Series 60 matkapuhelimiin
(16.06.04)

Cabir-niminen mato on matkapuhelinvirus joka leviää puhelimiin, jotka käyttävät Symbian-käyttöjärjestelmän Series 60 -versiota. Cabir -mato on paketoitu asennustiedostoon, jonka pääte on .SIS, ja se leviää Bluetoothin kautta. Kun ohjelma asennetaan puhelimeen, mato aktivoituu automaattisesti ja ryhtyy etsimään lähistöltä muita Bluetoothia käyttäviä laitteita. Tällaisia löydettyään se lähettää itsensä niihin. Mato aktivoituu jos puhelimen käyttäjä hyväksyy saastuneen caribe.sis -nimisen asennustiedoston vastaanottamisen ja asentamisen.

Vaikka mato ei aiheuta välitöntä uhkaa matkapuhelinten käyttäjille, se on konkreettinen esimerkki siitä että virusten kirjoittaminen langattomiin laitteisiin on mahdollista - ja siitä että myös virustenkirjoittajat ovat havainneet tämän, tietoturvayhtiö F-Securen tiedotteessa sanotaan.

"Tähän mennessä yhtään tapausta Cabirin leviämisestä ei ole raportoitu, mutta mato on silti toiminnallisesti täysin kykenevä leviämään jos se päästettäisiin vapauteen", sanoo mobiilitietoturvasta vastaava päällikkö Matias Impivaara F-Securelta. "Jos esimerkiksi madon saastuttama puhelin kulkisi käyttäjänsä taskussa kaupungin keskustan läpi pahimpaan ruuhka-aikaan, se voisi saastuttaa tuhansia muita matkan varrella.", Impivaara jatkaa.

Series 60 matkapuhelimia ovat mm. Nokia 3650, 3660, 6600, 6630, 6260, 7650, N-Gage, N-Gage QD, Siemens SX1, Sendo X, Panasonic X700 ja Samsung SGH-D710.


etusivulle!
uutisarkistoon!
lähetä sivuosoite sähköpostina!

       
 
 
 
  Uutisvinkki : Kirjoita meille (matkapuhelin@gmx.net) jos tiedät jonkun hyvän matkapuhelinaiheisen uutisen josta emme vielä ole kirjoittaneet.
Mainostaja : Tutustu mediakorttiin.
 
oy Suomen Datalinja ab
tekijänoikeudet ja tietosuoja