ETUSIVU
  UUTISARKISTO
   
  UUTISET SÄHKÖPOSTIIN
  KESKUSTELU-
ALUE
  PUHELINTORI
KELTAINEN.FI
  SIIRRETYT NUMEROT
  SONERA
  ELISA
  DNA
  SAUNALAHTI
  CUBIO
  GLOBETEL
   
 
matkapuhelin.net tuotetaan tuulivoimalla! 

Testattu: Benefon Esc! NT2002
(20.08.02)

Olemme testanneet Benefonin jo kolmanteen versioonsa kehittyneen GSM+GPS matkapuhelimen tai kuten Benefon asian ilmaisee; Benefon Esc! henkilökohtainen navigointipuhelin. Vuonna 2000 markkinoille tullut Benefon Esc!:n uusin ja nyt testaamamme versio on saanut lisätunnisteen NT2002. Vanhemman Esc!:n ostanut voi päivittää laitteensa NT2002 versioon esim. Benefon eShopin kautta n.430 euron hintaan. Benefon Esc! NT2002 tarjoaa aikaisempiin nähden mm. parantuneen GPS:n toiminta-ajan alhaisemman virrankulutuksen ansiosta sekä tehokkaamman GPS-osan jolla paikkatiedon saanti onnistuu vaikeissa olosuhteissa entistäkin varmemmin. Myös seurantajäljen siirto tietokoneelle onnistuu nyt puhelimen mukana toimitettavalla BeneWin Pro -ohjelmalla. NT2002 on myös mahdollista saada muun värisenä kuin perus rst-teräksen ja mustan muovin yhdistelmänä (kts. uudet värivaihtoehdot alla). Kotimaisen avainlippumerkityn tuotteen korkeasta laadusta kertoo, että Benefon myöntää Benefon Esc! NT2002:lle kahden vuoden takuun. Myös päivityspaketin ostajalle myönnetään uusi kahden vuoden takuuaika.

Benefon Esc! alumiininen myyntipakkaus jo itsessään kertoo, että Esc! on monellakin tapaa hyvinkin erilainen matkapuhelin - erityisen laadukkaan oloinen roiskeveden kestävä Suomessa valmistettu GPS-paikannuksen hallitseva matkapuhelin. Vaikka laitteen kuoret on vahvistettu ruostumattomalla teräksellä on Esc! kuitenkin uskomattoman kevyt painaen 900mAh vakioakulla vain 177 grammaa. Myös ulkomitat olivat monen testijakson aikana tapaamamme mielestä huomattavan paljon pienemmät kuin miksi sitä on mainoksista mielletty. Benefon Esc! ulkomitat ovat 129 x 49 x 23mm. Muutoin hyvin käteen sopivaan laitteeseen olisi tosin toivonut jonkinlaista kantoremmin kiinnityskohtaa, maksaahan laite melkein 900 euroa ja esimerkiksi pienveneessä tulee kesän aikana varmasti useitakin ´läheltä piti´ -tilanteita joissa ote puhelimesta voi lipsua. Toisaalta, puhelimeen on lisävarusteena saatavana ulkokäyttöön suunniteltu ja metallisella kiipeilijän haalla varustettu suojalaukku 16 euron hintaan.

Benefon Esc! on yksi harvoista paikannuslaitteista joihin saa ladattua tarkkoja Genimapin tie-, kapunki-, maasto- ja merikarttoja, asia jota kannattaa pitää mielessä erityisesti veneily-, metsästys ja vaelluskäytössä. Reittipisteiden lisääminen onnistuu huomattavan helpommin kun ne saa suoraan klikattua puhelimen kartalla liikkuvan hiusristikon avulla kuin ottamalla positiota viivoittimilla esim. merikortista. Kokeilimme myös joitakin Genimapin 65:stä kotimaan kaupunkikartasta jolloin voitiin helposti todeta uudistuneen GPS:n tarkkuus. Esc!:n 12 rinnakkaisen kanavan vastaanotin seuraa ja käyttää 12 satellittia ja tiekartalla todettu tarkkuus sai ainakin meidät lähtemään myös vesille Esc!: kanssa. Varman paikannustiedon saaminen edellyttää käytännössä, että GPS-antenni on käännetty esiin. Puhelimessa on tämän lisäksi myös liitin ulkoiselle GPS-antennille.

Tiekartalla auto pysyi lähes poikkeuksetta kartan tiellä kovassakin vauhdissa, vain kaupunkioloissa joissa liikuttiin lähellä korkeita rakennuksia sijainti saattoi siirtyä muualle kuin missä todellisudessa oltiin. Ajoväylällä ajettaessa paikannus kuitenkin toimi kiitettävän varmasti. Merellä jossa satellittinäkyvyys on vieläkin parempi (laajempi) tarkkuus oli jo sitä luokkaa, että sitä huomasi yhä useammin seuraavansa matkan etenemistä vain Esc!:n näytöltä. Nopeasti zoomautuva näyttö mahdollistaa myös karkean yleiskuvan käytön jolloin aloittelijakin löytää sijantinsa myös tavallisella merikortilla helposti. Genimapin merikartat ovat kuitenkin niin tarkkoja, että yhtään merkintää emme reittimme merikortista löytäneet jota ei olisi löytynyt myös Benefonin näytöltä. Laitteen harmaasävynäyttö asettaa tietenkin joitakin rajoituksia jotka on pyritty kiertämään kartoissa olevilla hieman totutusta poikkeavilla merkinnöillä, merkinnät ovat kuitenkin selkeitä eikä vaikeuttanut karttojen sujuvaa käyttöä. Värinäyttöä toivovan on muistettava, että värinäyttö veisi huomattavasti enemmän virtaa jolloin GPS-valmiusaika olisi lyhyempi. Nykyisellään Benefon Esc!:n näyttö on täysin riittävä käyttötarkoitukseensa ja näytön uudelleenpiirto (automaattivierityksessä) sujuu riittävän nopeasti.

Joistakin GPS-navigaattoreista tuttu kuljetun matkan jäljen piirto on myös Esc!:ssä, jäljen tallentaminen reitiksi ei kuitenkaan onnistu automaattisesti vaan vaatii reittipisteiden manuaalista sijoittamista reitille. Paitsi kartta ja paikkatieto -esitystapaa Esc! osaa kompassinomaisen opastenäytön jossa kulkusuunta ja suuntima esitetään kompassimaisesti. Etenemistiedot ovat myös kiitettävän runsaat ja joitakin näkymiä pääsee myös itse muokkaamaan toivomillaan tietokentillä. Erityisesti ilahdutti karttanäytössä + -näppäimellä saatava kokonäytön karttakuva jossa suuntatiedot vievät vain yhden rivin näytöstä.

Puhelimen hätänumeropainike lähettää hätätilanteessa jopa viisi itsesi ennakkoon laatimaa hätäviestiä sijaintitietoineen (viimeisin paikkatieto) ja soittaa hätäpuhelun ennalta määritettyyn hätänumeroon. Lisäksi puhelimessa on useamman Esc!:n seurueessa toisinaan erittäinkin hyödyllinen Friend Find -toiminto joka näyttää puhelimen kartalla ystävien sijainnin. Toiminto jolle luulisi olevan käyttöä myös kuljetusliikkeissä ja esimerkiksi asentajaliikkeissä jolloin yrityksen vaihde tietää tarkalleen missä sen autot/asentajat milloinkin ovat.

Itse puhelinpuoli on kaksitaajuus GSM900/1800 jonka äänenlaatu on moneen ´muoviluuriin´ verrattuna oikein hyvä, edes näytön taustavalotekniikka ei aiheuttanut häiritsevää taustasirinää kuulokkeeseen vaikka taustavalo muuten vaimeata ääntä pitääkin. Taustavalo sammuu noin 10 sekunnin kuluttua viimeisestä näppäinpainalluksesta eikä sen aiheuttamasta vaimeasta äänestä varsinaista haittaa ole. Benefon Esc! käyttää myös EFR puhekoodausta joka takaa paremman äänenlaadun verkon tuesta riippuen. EFR-puheenparannuksesta on Suomessa hyötyä Telian ja Suomen 2G:n (jota mm. DNA käyttää) matkapuhelinverkoissa. Metsästyskäyttöä ajatellen huomionarvoista on myös GSM-osan sammutusmahdollisuus jolloin käyttöön jää vain GPS-toiminnot. Puhelimessa on myös 5 muokattavaa ääniympäristöä eri käyttötilanteiden varalle, näiden joukossa tietenkin myös äänetön -vaihtoehto.

Näyttö on 100 x 160 kuvapisteen kokoinen ja siihen mahtuu jopa 15 tekstiriviä, esim. 160 merkkinen tekstiviesti mahtuu kokonaisuudessaan puhelimen näyttöön. Tekstiviestin kirjoittamiseen tässäkin Benefonissa on Tegic Inc. T9 ennakoiva tekstinsyöttö. Ylös/alas valitsimella myös edellisen sanaan siirtyminen oli helppoa ja T9:n käyttäminen siksi erityisen sujuvaa verrattuna puhelmiin joissa edellinen -vaihtoehtoa ei ole. Uusia sanoja opetetaan T9-järjestelmään Benefonin puhelimissa joissa ennakoiva tekstinsyöttö ottamalla T9 pois sen tuntemattoman sanan kirjoittamisen ajan ja aktivoimalla T9 heti sanan kirjoittamisen jälkeen. Kivana lisänä Esc!:llä lähetettyyn tekstiviestiin voi helposti liittää myös sijaintitieto ´Lähetä paikkatietoineen´ -valinnalla. Lisäksi puhelimen ennakoiva tekstinsyöttö toimii paitsi tekstiviestien yhteydessä myös puhelimen muistilehtiössä ja kalenterissa joka on näiden sujuvan käytön kannalta erinomainen asia. Kalenterissa kuukausinäkymä mahtuu kerralla näyttöön ja siirtyminen eri päivien välillä on helppoa. Kalenterissa on lisäksi hyödynnetty paikannuksen antamaa tietoa jolloin päivänäkymässä on auringon nousun ja laskun kellonajat vuoden jokaiselle päivälle! Puhelimen herätyskellotoiminto on myös tavanomaista kehittyneempi mahdollisuudella asettaa toisto haluamilleen viikonpäiville, lisäksi herätyskellossa on myös torkkutoiminto. Tämän lisäksi myös kalenterissa on tietenkin päivämääräkohtainen hälytysmahdollisuus ja oikean kellonajan Esc! osaa tarkistaa satelliitista. Viihdekäyttöön Esc! tarjoaa seitsemän eri peliä.

Vaikkei puhelimessa ole WAP-selainta mikä onkin harmi - toisinaan voisi olla käyttöä esim. sääennusteiden hakemiseen niin Esc!:iä voi käyttää myös tietokoneen GSM-Data modeemina jolloin datasiirron nopeus on 14,4 kb/s. WAP-selaimen puutteen vuoksi sääennusteen joutuu hakemaan SMS-palveluna joka kuitenkin Telian liittymällä löytyi helposti suoraan SIM-kortin palveluvalikosta. Myyntipakkauksen mukana toimitettavalla BeneWin Pro ohjelmalla ja datakaapelilla puhelimen kytkeminen tietokoneeseen on helppoa. Ohjelmalla voidaan hallita puhelinmuistiota, reittipisteitä ja reittejä, lähettää tekstiviestejä sekä luoda ja muokata soittoääniä. Myös GSM ja GPS asetusten hallinta onnistuu paitsi puhelimella myös BeneWin Pro ohjelmalla. Esc! tukee nyt myös BeneLogo ominaisuutta jossa puhelimeen voidaan Benefonin kotisivuilta ladattavalla ilmaisella ohjelmalla lisätä 100 x 58 kuvapisteen kokoisia ja bmp muotoon tallennettuja näyttölogoja. Puhelimen käyttöön liittyvissä kysymyksissä apuna on paitsi kattava käyttöohjekirja myös puhelimen valikosta tilattava Asiakastuki jota valitsemalla Benefonin tukihenkilö soittaa takaisin hetken kuluttua.

Benefon Esc! NT2002 valmiusaika vakioakulla (900mAh Li-ion) on 55-155 tuntia, puheaika 2,5-8 tuntia ja GPS-käyttöaika 12-125 tuntia. Käyttöaikoihin voivat yhtiön tuote-esitteen mukaan vaikuttaa etäisyys tukiasemasta, SIM-kortin tekniikka, käyttölämpötila, verkon asetukset sekä verkon kuormitus. Käytännön testissämme GSM ja GPS -osa käynnissä (täysi teho) veneilimme yhdellä latauskerralla aamusta myöhään iltaan. Pitkiin matkoihin on tietenkin tarjolla myös 12 voltin ns. tupakansytytinlaturi jolloin akun saa ladattua autossa/veneessä. GPS-osaa voidaan myös käyttää virransäästötilassa jolloin satellitteja haetaan harvakseltaan. Virransäästötila kuluttaa vähemmän virtaa kuin ´Täysi teho´ -tila muttei säilytä satellittyhteyttä yhtä hyvin huonossa satellittikentässä. Paikkatiedon päivitys voidaan myös määrätä tapahtuvaksi määräajoin 5min - 24 tunnin välein.

Genimap nettipalvelussa ostettavat kartat voi siirtää puhelimeen ostamalla järjestelmän käyttöoikeuksia, 2 tunnin kertaoikeus maksaa 2,50€ jonka aikana ehtii hyvin valitsemaan haluamansa kartat sekä siirtämään nämä puhelimeensa. Genimap käyttää sen omaa tietokoneessa ajettavaa Java applettia joka siirtää kartat palveluun rekisteröityyn puhelimeen. Karttarajauksia voidaan myös tallettaa Genimapin Suosikit -kansioon jolloin kartan haku seuraavilla kerroilla on nopeampaa. Kuukauden rajoittamaton latausoikeus Genimap karttapalveluun maksaa tällä hetkellä 40€, vuosisopimus puolestaan 200€. Jokaiselle Benefon Esc! ostajalle tarjotaan kuitenkin 500 ilmaista karttaosaa joten palveluun pääsee rauhassa tutustumaan ja lataamaan melkoisesti karttoja ennenkuin joutuu tutustumaan verkkomaksamiseen. Genimapin palvelusta löytyy 65 suomalaisen kaupungin kartat sekä koko maan kattava tiekartasto. Maailmanlaajuisesti palvelusta löytyy karttoja 20:stä eri maasta. Genimap Oy on osa SanomaWSOY konsernia.

Benefon Esc!:iin voidaan myös ostaa Italialaisen Divitech S.p.A:n World Mapper tiekarttoja CD-ROM:lla (hinta n.180€). World Mapper kattaa tällä hetkellä seuraavat Länsi-Euroopan alueet: Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti, Benelux-maat, Saksa, Ranska, Espanja, Italia, Tanska ja Etelä-Ruotsi sekä Keski-Eurooppa ( Itävalta, Sveitsi, Etelä-Saksa ja Pohjois-Italia).

Kokonaisuutena Benefon Esc! NT2002 on suositeltava hankinta henkilölle joka kokee jossain vaiheessa tarvitsevansa paitsi laadukasta puhelinta myös GPS-paikanninta. Myös pelkkään puhelinkäyttöön Esc! on mitä erinomaisin valinta, puhelimen vankka rakenne kestää kovampaakin käyttöä muoviluureja paremmin ja hätätilanteessa hätäsanoman mukana saa kulkemaan myös viimeisin paikkatieto. Viikonloppuveneilijälle laite voi olla todellinen loman pelastaja erinomaisten Genimap merikarttojen ja näytön sujuvan automaattivierityksen ansiosta. Ihmettelemmekin miksei Esc!:iä ole nykyistä enemmän myynnissä samoissa paikoissa kuin muita GPS-laitteita kuten venetarvike-, metsästys- ja kalastusliikkeissä. Myös kuljetusliikkeissä Find Friend toiminnosta tai Benefonin kotisivuilla olevasta Find Friend Servicestä ja puhelimen hätäpainiketoiminnosta luulisi olevan paljonkin hyötyä. Benefon Esc!:iä käyttämällä huomaa hyvin, että kyseessä on jo sen kolmas versio - senverran paljon käyttökelpoisia toimintoja siihen on kertynyt eikä testijakson aikana havaittu yhtään puhelimen ohjelman ´jämähtämistä´ joka nykyään on harmittavan yleistä uusissa ns. massapuhelimissa. Jo pelkästään sellainen yksityiskohta kuin rullaavat valikot joissa viimeiselle riville pääsee myös ´yläkautta´ kertoo hyvästä ohjelmointityön laadusta. Lukuisat tällaiset asiat yhdessä hyvän näppäimistötuntuman kanssa mahdollistavat laitteen käytön myös käytännön ulkoilmatilanteissa eikä pelkästään mainoskuvissa. Ostohetkellä kannattaa kuitenkin vakavasti harkita myös Outdoor suojalaukun hankkimista sillä puhelimessa ei itsessään ole käsiremmin kiinnityskohtaa, kiinnitysmahdollisuuden lisäksi tuo n.16 euroa maksava suojalaukku suojaa tehokkaasti näyttöä naarmuuntumiselta. Tekstiviestin vastaanotossa on muuten käyttökelpoinen ja erikoismaininnan ansaitseva ominaisuus jota emme ole muissa puhelimissa tavanneet, Esc! hälyttää toistuvasti määräajoin lyhyellä hälytyksellä ja värinällä kunnes saapunut viesti on luettu - näin ei tärkeä viesti jää vahingossa lukematta.

Jutussa mainittu BeneLogo ohjelma ja logoja löytyy tästä.

Lue myös aikaisempi käyttötestimme:
Testattu: Nokia 7650
(02.07.02)

Katso myös:
Genimap lopettaa Benefon Esc kartanlatauspalvelun
(22.01.07)


etusivulle tästä!
uutisarkistoon tästä!

       
 
 
 
  Uutisvinkki : Kirjoita meille (matkapuhelin@gmx.net) jos tiedät jonkun hyvän matkapuhelinaiheisen uutisen josta emme vielä ole kirjoittaneet.
Mainostaja : Tutustu mediakorttiin.
 
oy Suomen Datalinja ab
tekijänoikeudet ja tietosuoja